Ken je Fien en Sien al? Of Koos Matroos? Bij Bonita-Loka zijn we geïnspireerd door de nostalgische Gouden Boekjes. Je hebt er vast wel eens een in je handen gehad. Met het verhaal over het eigenwijze eendje of het olifantje Dombo. Elke rug was voorzien van een gouden band en de tekeningen waren prachtig.
Die schattige diertjes van de boekjes hebben wij vertaald naar kleurrijke figuren die je zelf kunt maken en tot leven kunt brengen. Het zijn namelijk gehaakte tuimelaars. Leuk om te maken, nog leuker om cadeau te geven!
Elk pakket dat je in onze webshop koopt, is voorzien van zijn eigen Roze Boekje. Hierin staat namelijk stap voor stap beschreven hoe je de tuimelaar zelf haakt. De belangrijkste tips en adviezen uit de boekjes lichten we uit in dit artikel. En daaronder geven we antwoord op een aantal vragen van haaksters die je al voorgingen.
Extra haaktips voor nostalgische tuimelaars
Tip 1: Passen & Meten
Niemand haakt gelijk. De één haakt nu eenmaal vaster of losser dan de ander. Bij het haken van de bol voor de buik, moet je redelijk vast haken. Het is heel belangrijk dat de bal goed past in de gehaakte bol. Daarom geven je het advies om telkens te passen. Ben je 1/3 op weg met het haakwerk van de bol, probeer dan telkens de bal even in de bol te passen. Hij mag er best strak om heen zitten.
Haak je te vast, dan moet je misschien één of twee steken aan het patroon van je bol meerderen. Haak je te los, dan moet je misschien iets minder steken meerderen dan het patroon aangeeft. Voor het hoofd en de handen maakt het niet uit of je wat losser of vaster haakt, omdat je die later aan de bolle buik vastmaakt.
Tip 2: Vastlijmen
Wanneer de bal in de gehaakte bol zit, lijm je het beste de onderkant van het haakwerk vast aan de bol. Dit is belangrijk, omdat je daarmee voorkomt dat de bol gaat draaien in het haakwerk. Dan tuimelt de tuimelaar niet meer zoals het hoort. Je kunt hiervoor alleslijm gebruiken of een paar dotjes uit je lijmpistool.
Als de tuimelaar eenmaal in gebruik is, controleer dan af en toe of de bal nog aan het haakwerk vastzit. Mocht het door het bewegen los zijn gegaan, dan kun je nogmaals wat lijm aanbrengen. Eventueel maak je de 2 halve buik-bollen los van elkaar en lijm je het nogmaals goed vast voordat je ze weer aan elkaar vast zet.
Tip 3: Oogjes
De oogjes van je tuimelaar kun je haken en op het gezichtje vastzetten. Mocht dit erg lastig voor je zijn, kun je ook kun wiebeloogjes gebruiken voor een speels effect. Het staat wel schattig om de wiebeloogjes dan alsnog te voorzien van bijvoorbeeld wimpertjes die je met naald en draad borduurt.
Tip 4: Makkelijk of Moeilijk
Ben je een ervaren haker, dan kun je elke tuimelaar maken. De patronen van Sien, Pien, Fien en Koos Matroos zijn wat eenvoudiger dan die van de diertjes.
Tip 5: Teddygaren
Ben je toegekomen aan het haken met teddygaren? Dan zul je ontdekken dat het wat lastiger is om te zien of je het goed gedaan hebt omdat het wat pluiziger is. Aan de andere kant, maak je een klein foutje, dan zie dat niet. Probeer op je gevoel af te gaan, je zult merken dat je met je vingers kunt voelen waar je de volgende vaste moet haken.
Tip 6: Lekker strak opvullen
In het pakket vind je voldoende vulmateriaal om de armen en het hoofd goed op te vullen. Dat is ook de bedoeling. Heb je wat losser gehaakt en vallen het hoofd en de armen wat groter uit, dan moet je misschien iets meer vulmateriaal gebruiken.
Tip 8: Veiligheid
Cadeautjes en hippe handwerkjes die je zelf maakt bestaan uit verschillende onderdelen. Deze onderdelen vallen onder de garantie van een leverancier. De winkel waar je onderdelen hebt gekocht, heeft geen invloed op hoe je het eindresultaat maakt. Daarmee kunnen winkels geen verantwoordelijkheid nemen voor de zelfgemaakte spulletjes en kunnen ze niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele nadelige gevolgen. Dat geldt ook voor de gemaakte tuimelaars uit de pakketten die Bonita-Loka verkoopt.
Omdat we ons realiseren dat de gehaakte tuimelaars een leuk kraamcadeau zijn, willen we onze je graag een aantal veiligheidsaspecten meegeven ten aanzien van baby's. We maken je attent op de volgende veiligheidswaarschuwingen:
- De tuimelaars zijn niet om mee te gooien. Houd ze buiten bereik van huisdieren en grotere kinderen indien een baby in de buurt is.
- Zorg dat het haakwerk goed vast zit. Haak met vaste hand en werk de losse draadjes stevig weg. Zorg ervoor dat losse onderdelen zorgvuldig en afdoende vastgenaaid worden aan het lijf van de tuimelaar.
- Laat een baby nooit alleen met de tuimelaar, maar zorg dat er een verantwoordelijke volwassene in de buurt is.
Tip 9: Paar mini foutjes
We werden geattendeerd op een paar mini foutjes die in de tekst van de boekjes zijn geslopen.
Olifantje Otto:
Bij het hoofd toer 5) staat dat staat bij Otto dat er een kleur wissel is, maar dat is natuurlijk niet het geval. Zijn hoofd is helemaal grijs.
Zebra Suus:
Bij het hoofd toer 5) staat dat staat bij Suus dat er een kleur wissel is, maar dat is pas bij toer 6 het geval.
Hertje Sophie:
Bij de manen wordt gesproken van teddy garen, maar de manen van Sophie worden met bruin katoenen garen gemaakt.
Hondje Dries:
Bij Hondje Dries wordt geen zwart maar antraciet gebruikt, dus overal waar je zwart lees, wordt antraciet bedoeld. Bij het hoofd toer 5) staat dat staat bij Otto dat er een kleur wissel is, maar dat is natuurlijk niet het geval. Zijn hoofd is helemaal wit.
De Oogjes:
Met antraciet, wit en blauw.
Splits het haakgaren zodat je 2 strengetjes overhoudt. Hierdoor wordt het oogje niet zo grof.
1) 6 v. in magische ring 5 v. met blauw en wissel van kleur naar antraciet 5v. en sluit de ring = 10
2) hv. in iedere de antraciet v. wissel dan van kleur naar wit en haak nog 5hv. = 10
3) Borduur in het midden stipjes wit.
De korte draadjes knopen aan de achterkant van het oogje.
Met de langere antracieten draad maak je het oog vast op gezichtje dicht bij de snuit. Borduur met het antraciet de ‘streepjes’ boven de oogjes.
Engeltje Emma
De vleugeltjes
3de toer moet meerderen zijn ipv minderen
Met de tekst in deze toer wordt het volgende bedoeld:
Wat ik bedoel te zeggen is dat je
3ste toer: 4 vasten (1 ste & laatste gemeerderd)
4de toer: 4 vasten
5de toer: 6 vasten (1 ste & laatste gemeerderd)
6de toer: 6 vasten
7de tour: 8 vasten (1 ste & laatste gemeerderd)
8ste toer: 8 vasten
9de toer: 9 vasten (eerste meerderen)
10de toer: 9 vasten
11de toer 10 vasten (eerste meerderen
12de toer 10 vasten
13de toer 11 vasten (eerste meerderen)
Zo ga je door tot je 12 vasten hebt.
Dit doe je 4 toeren.
4 toeren aan beide kanten 1 vaste minderen tot dat je 4 vasten over hebt.
Veel gestelde vragen over de tuimelaars
Vraag: Kan ik ook zelf de kleur bepalen in mijn pakket?
Antwoord: Op dit moment is het niet mogelijk om je eigen kleurcombinatie te maken.
Vraag: Zijn de patronen ook los te koop?
Antwoord: Nee, de patronen zijn niet los te koop.
Vraag: Moet je de tuimelbal zelf maken?
Antwoord: Nee, de tuimelbal zit kant en klaar in het pakket. Je hoeft dus alleen te haken.
Heb je zelf vragen over de tuimelaars. Stel ons die gerust: info@bonita-loka.nl. We helpen jou graag zo snel mogelijk aan het antwoord. Daarnaast help je ook anderen verder.
We zijn heel nieuwsgierig naar het resultaat van jouw tuimelaar. Stuur ons je foto!
Ik ben met de kerstman bezig maar hoe haal ik een draad door de gaatjes .
hallo kan ik die bal ook alleen kopen
Hoi Emelda, Je kunt ze hier bestellen: https://webshop.bonita-loka.nl/tuimelaars-tuimelballen/
Groetjes Ester
Hoe was je een knuffel met tuimelaar
Goede vraag Bertine, Door de twee bal helften van elkaar los te tornen. Dan kun je de bal eruit halen en het haakwerk wassen. Hierdoor krimpt het haakwerk weer wat en zit het ook strakker rond de bal. Als alles weer droog is, zet je de 2 buik-helften weer aan elkaar.