Het verhaal achter de Rozedriehoek sjaal.

De vluchtige ontmoeting op in onze pop-up winkel op de Kreadoe in 2018 met een mooie vrouw met een prachtige omslagdoek. Ik sprak heel kort met haar en vergat in de drukte van de beurs helemaal haar naam en telefoon nummer te vragen. Het beeld van de sjaal raakte ik niet meer kwijt, maar verdween een beetje naar de achtergrond. Toen ik weer eens door het boek Haken en Kleur Buiten van Saskia Laan en Claire Boeter bladerde en mijn oog viel op de Rozen sjaal was het beeld meteen weer boven.

Wat baalde ik ervan dat ik haar niet kon bereiken! Had zo graag met haar willen overleggen of ik haar sjaal als inspiratie mocht gebruiken. Ik besloot het patroon uit het boek te gebruiken en met het heerlijke zachte garen Omega van Lang Yarns aan de gang te gaan. Onze lieve Nelleke hielp daar weer mee.

Toen die sjaal klaar was en ik hem in de winkel droeg kregen we veel reacties en vragen naar het patroon. Van het 1 kwam het ander en er ontstond een pakket met onze aanpassing op het bestaande patroon uit het boek Haken en Kleur.

In mei kreeg ik een heel lief mailtje van Beatrix, ze schreef dat ze na het zien van de foto’s met de sjaal op social media even geschrokken was, maar het ook als een compliment zag dat haar sjaal onze inspiratie was. We appten heen en weer en spraken af om haar verhaal achter het ontstaan van haar sjaal te horen.


Dus ben ik op bezoek bij Beatrix van Sintmaartensdijk of voor vrienden Trix genoemd, een lieve vrouw van 61 lentes jong. In haar prachtige woonkamer die een tot in de puntjes op elkaar afgestemde mix is van kleurrijke brocante en geweldige vintage accessoires. Allemaal door haarzelf gevonden schatten.

Trix naaide en handwerkte vanaf 5 jaar altijd al heel veel met oude lappen of kleding. Bedacht het allemaal zelf, paste bestaande patronen aan of bedacht zelfs nieuwe patronen of werkjes. Ook het interieur van haar slaapkamer toen of meubels veranderde ze zelf. Ze ontwierp en naaide ze haar eigen trouwjurk. En later kleding voor haar man, kind en kleinkinderen of stoffeerde ze stoelen, ze draait er haar hand niet voor om. Ook andere handwerk technieken zoals breien en haken deed ze heel graag. Ze kan zich niet goed aan patronen houden, veranderd er altijd wel wat aan.

Ze leidde een heerlijk leventje, paste 3 dagen in de week op haar klein kinderen, ging met ze naar ouder en kind zwemles en gym. Een heerlijk actieve oma!

Toen 3 jaar geleden plotsklaps alles op losse schroeven kwam te staan. Ze bleek eierstokkanker te hebben en ging de medische malle molen in.  Er kwam een bed in de woonkamer en ze vocht zich door deze zware tijd heen. Ter afleiding haakte ze echte bloemetjes na, maar had behoefte aan inspiratie van buitenaf.

In deze periode werd Trix door haar lieve schoondochter meegenomen naar de plaatselijke boekhandel waar ze de 3 boeken Haken en Kleur van Claire Boeter en Saskia Laan zag liggen. Ze kocht ze alle 3! Dit had ze nodig, vrolijke foto’s en een berg aan inspiratie.

Ze haakte voor het eerst in haar leven een patroon stap voor stap na. Dit was de Rozen driehoek sjaal uit het boek Buiten. Terwijl Trix daarmee bezig was, begon haar creativiteit weer te stromen! Ze besloot de sjaal opnieuw te haken en het patroon hier en daar aan te passen.

Van haar vriendin kreeg ze prachtige bol verloop garen. Daar wilde ze mee aan de slag. Na allerlei proefjes bleek dit garen toch niet helemaal bij haar te passen. Ze houdt van afstekende heldere kleuren. Het idee kwam bij haar om de rozen sjaal met gekleurde bloemen te haken en er hartjes in te verwerken. Het patroon werd helemaal aangepast. Trix besloot het garen te splijten en zo had ze allerlei bolletjes in blauw, rood/roze en groen tinten waar ze dagen mee bezig was en de sjaal uiteindelijk mee gehaakt heeft.

Haar grote bloem bestaat uit 6 harten, deze vertegenwoordigen haar gezin. Onderaan in de punt bungelen 2 kleine hartjes, die staan voor haar kleinkinderen.

Het is echt een levensproject geworden. Iets nieuws bedenken en uit je gevoel werken betekend namelijk ook dat je regelmatig wat uit moet halen. Heel veel emoties verwerkte ze in dit proces wat in totaal is 9 maanden duurde. Ze noemde haar sjaal de Rozenmijn.

Tijdens dit proces kwam ze erachter dat creatief bezig zijn haar levenszin verhoogde en dat ze door het werken met de mooie kleuren inspiratie haalde. Kleur geeft je hart een glimlach!!

De ziekte opende haar ogen, Trix ontdekte dat ze blij werd van het zelf maken en ontwerpen. Dat creativiteit en kleur, haar energie en blijdschap geven waardoor ze de dag en het leven beter aan kon. Ze is daardoor zelfverzekerder geworden en vooral kleur helpt haar daarbij. Ze is veel meer kleur gaan dragen wat haar nog veel sterker heeft gemaakt. Als Trix de Rozenmijn sjaal om heeft, voelt ze letterlijk de warmte van al haar dierbaren om zich heen. De reacties blijven mooi en zo positief.

Trix verteld dat ze wat met hartjes heeft, in haar huis vind je overal kleine en grotere hartvormige stenen. Ze haakt ze ook overal op en in. Hartvolle momenten of geluksmomentjes noemt ze deze. Bij de voordeur liggen de hartjes voor de drempel, bij binnenkomst stap je over geluksmomentjes en bij vertrek geeft ze je hartvolle momenten mee.

Tips van Trix voor mensen die in een wat donkerdere periode in hun leven zitten:

  • Kleuren, kleuren je dag, zelfs de meest zwarte dag krijgt een vrolijker tintje als je met mooie kleuren werkt of omgeeft met kleur.
  • Schrijf elke avond voor het slapen gaan 3 positieve puntjes op die je die dag hebt meegemaakt, al zijn ze nog zo klein. Dit gaat je echt helpen.
  • Doe wat jouw hart laat glimlachen.
  • Deel liefde voor kleur in mooi garens, in mensen en natuur. Blijf vertellen.
  • Geef zelfgemaakte spullen weg. Iets weggeven is super leuk en dan wordt het maken ervan nog leuker.

Hoewel Trix op dit moment nog geen insta of facebook account, kunt je haar nog niet volgen, maar… het goede nieuws is dat ze er wel mee bezig is. We houden je op de hoogte! Want er komt zeker meer! De Rozenmijn Sjaal is namelijk ook de basis is geweest van een hele dierbare vriendschap tussen ons. Ben je geïnteresseerd in de sjaal, kijk dan hier.

Heb jij ook zo'n mooi verhaal achter een zelf bedacht en ontworpen product, stuur ons dan een mailtje!


1 gedachte over “Het verhaal achter de Rozedriehoek sjaal.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven