Wij krijgen bijna dagelijks mensen in het atelier die aangeven dat ze het moeilijk vinden om kleuren te combineren voor een handwerk project. Het maakt niet uit of het nu om een haak, naai, stip, borduur, weef of brei project gaat. Ze zouden wel zelf projecten willen bedenken, maar weten gewoon niet wat bij elkaar past.
Voordat we aan de slag gaan eerst een beetje meer info over de kleurenleer: De primaire kleuren ken je vast wel: geel, rood en blauw. Door deze te mengen ontstaan weer nieuwe kleuren, de secundaire (groen, oranje en paars) en tertiaire (de kleuren in de buitenste ring) kleuren zoals vaak aangegeven in een kleurencirkel.
De kleurencirkel van Johannes Itten die je je waarschijnlijk nog van de lagere school herinnert.
Er ontstaan kleurschakeringen door zwart of wit aan kleuren toe te voegen.
In de kleurencirkel hiernaast zie je de combinaties van verschillen de tinten van dezelfde kleur. Hierbij gebruiken we dus allerlei lichte tot donkere tinten van één kleur. We noemen dit ook wel ton sur ton combinaties.
Kleuren die dicht tegen elkaar aanliggen in de kleurencirkel worden vaak gezien als harmonieus en combineren goed. Daarentegen is het ook heel interessant om er een kleur aan toe te voegen die recht tegenover deze kleuren op de kleurencirkel ligt, een contrasterende kleur.
Pasteltinten combineren goed. Net als zwart of wit in combinatie met meerdere kleuren.
Ik zal het proberen uit te leggen met twee voorbeelden.
Hier zie je onze Vrolijke Sjaal Mint.
De basis is de lichte mint kleur nr 1. Ton sur ton is daar de donker mint bij gevoegd nr 2. Je ziet in de kleuren cirkel hierboven dat de oranje tint nr 4 en 5 er tegen over liggen. Kleuren die naast elkaar in de kleuren cirkel liggen passen ook goed bij elkaar. Zo past de rode nr 3. er ook goed bij.We zagen al dat wit goed combineert met meerder kleuren. Vandaar dat nr 7 hier ook goed past.
Geel nr 8 is een vreemde eend in de bijt, maar toch past hij goed in het geheel. Deze kleur frist het zelfs een beetje op.
Ben je verliefd op de sjaal in deze kleuren combi? Klik hier om verschillende sjaals te bekijken en bestellen voor de sjaals
Het 2de voorbeeld is de muts van Myboshi garens gehaakt. We kozen voor ton sur ton kleuren in blauw en groen. het is niet helemaal duidelijk op de foto te zien, maar de 2 blauwe en 2 groene tinten verschillen van elkaar.
In de kleuren cirkel van Johannes Itten zagen we al dat de primaire kleur blauw en secundaire kleur groen goed met matchen.
Wat wordt je basis kleur?
Bepaal waar komt je project komt te liggen of waarbij moet het passen. Wat is de kleur waarbij het zeker moet matchen? Dat vormt dan je basis, die kleur moet zo wie so in het project voor komen. Je kunt dan bepalen of het een belangrijke, veel voorkomende of een minder voorkomende kleur zal zijn.
Zoek bij deze kleur een contrasterende kleur en zoek bij iedere tint 1 of meerdere ton sur ton kleuren. Voeg er wit, creme of zwart bij en je hebt al een heel kleuren pallet waar je mee aan de slag kan!
Je kunt je kleuren inspiratie overal vandaan halen natuurlijk. Uit de natuur, (eigen) foto's en tijdschriften. Misschien vind je dit handige tools:
* Op de site Design Seeds vind je onwijs veel prachtige kleurencombinaties die samengesteld zijn op basis van foto's.
* met de app Adobe Capture CC kun je van je eigen foto's zo'n mooie kleurencombinatie maken.