30+ positieve effecten van handwerken

30+ positive effecten van handwerken

Aangezien ik me de afgelopen tijd helemaal niet top voelde (zie vorige blogpost) en ik me stapje voor stapje weer wat prettiger begon te voelen o.a. door een ‘dom haakwerkje’ op te pakken (zo noem ik het maar, een haakwerk met een simpel patroon waarbij je niet veel hoeft op te letten of na te denken) besloot ik eens te onderzoeken wat nu precies de voordelen zijn van handwerken. Ik was er namelijk verbaast over dat dat haakwerk dat effect op me had. En ik blijkbaar niet alleen, want naar aanleiding van de eerder genoemde blog kreeg ik ontzettend veel lieve reacties van mensen bij wie het handwerken ook een heel positief effect heeft gehad, en nog steeds heeft.

Na wat spitten kwam ik op internet al gauw verschillende onderzoeken, filmpjes en persoonlijke ervaringen tegen.

En wat blijkt…  Niet één was negatief!

Ik kan er dus vrij kort over zijn…

De waarheid over handwerken.....Het is goed voor je!

Werken alle vormen van handwerken therapeutisch?

Zeker weten! Haken, breien, borduren, naaien, weven, punchen en ga zo maar door, werken allemaal therapeutisch. Ze hebben allemaal hetzelfde positieve effect op je stemming, geest en lichaam.

Waarom heeft handwerken een positief effect op ons?

Tijdens het haken en breien maak je met 2 handen een ritmische herhalende beweging waardoor onze beide hersenhelften met elkaar samen moeten werken. Dit samenwerken van de hersenhelften bevorderd de aanmaak van serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd. We worden dus echt blijer als we haken of borduren!

“Breien is een heerlijke tegenhanger van deadlines en veel achter de computer zitten in de snelle wereld waarin ik zit”

“Ik liep vast in mijn baan, wist niet meer wat ik wilde. Om de ruimte te creëren om te zoeken wat ik echt wilde raadde ze me aan om te ontspannen. Ik ging handwerken. En inderdaad, dat werkte zo goed!” 

“You can’t do a good job if your job is all you do”  Katie Thurmes

Handwerken verlicht lichamelijke en geestelijke spanning

Handwerken werkt pijnstillend, kalmerend en verminderd angst, stress en depressie. Als je breit of haakt worden je hartslag en bloeddruk na een paar minuten al lager.

Tijdens het borduren moet je je hoofd erbij houden. Je gebruikt tegelijkertijd verschillende onderdelen van je hersenen. Hierdoor houd je je hersenen scherp en bevorder dit herstel in geval van een hersenletsel.

Door te handwerken verbeter of oefen je je fijne motoriek. Het rustig bewegen van je vingers, helpt bij de opbouw van het kraakbeen. Het maakt kraakbeen sterker in plaats van dat het slijt. Mocht je last van arteritis hebben, kun je je handen eerst in warm water weken en grovere of ergonomische naalden gebruiken. Breien en haken leiden ook af van andere pijnlijke symptomen.

Niet alleen je motoriek en humeur knappen ervan op, het is ook super gezond voor de hersenen zelf. Des te meer je je brein gebruikt, des te slimmer het wordt en hoe langer het meegaat. Senioren die handwerken hebben 30 – 50 % minder kans op een cognitief defect dan senioren die dat niet doen.

“De uren die ik aan het ziekenhuisbed van mijn dochter heb gezeten, heb ik kunnen volhouden doordat ik knuffels haakte. Het haken werkte kalmerend.”

“Van haken word ik erg rustig, heb veel ellende meegemaakt, maar haken heeft me erdoorheen gesleept, voel me na 12 jaar nu helemaal zen, heerlijk gevoel.”

 “Ik werd geprikkeld door de groeiende hoeveelheid hippe markten, Instagramaccounts vol prachtige sjaals, dekens en knuffels, ik wilde het zelf leren maken.”

Mindfull handwerken?

Handwerken als meditatie? Ja hoor! Haken, breien, borduren, weven en naaien blijken de nieuwe yoga te zijn. Als je de techniek doorhebt is handwerken super ontspannend. De ritmische, herhaaldelijke beweging geven een meditatief gevoel doordat je met je gedachten bij je handwerk bent en niet bij de problemen van alledag.

“Er is geen betere manier om mijn hoofd leeg te maken. Als je een telpatroon borduurt dat moeilijke genoeg is, moet je je concentreren op elke steek en is er weinig ruimte voor iets anders. Ik ben dan binnen een half uur al mijn stress kwijt.”

Waarom is iets doen met je handen zo hip op dit moment, ook onder jongeren?

Volgens antropoloog Irene Stengs: “Bestaat er tegenwoordig een behoefte aan do it yourself. Oftewel: de samenleving keert zich om de zoveel jaar af van massaproductie, herwaardeert de nabije omgeving en de natuur, en romantiseert het belang van kleinschaligheid en lokale ambachten. 'Controle speelt ook mee, het gevoel te weten wat je eet en gebruikt,' legt de antropoloog uit. 'Daarbij is het maakplezier zeker heel belangrijk. Of het nou jam is, een vaas of breiwerk.'

Ook onder de hippe young professionals die de hele dag hard werken, zie je de wil en behoefte om in hun vrije tijd hun creativiteit te ontdekken en daar plezier aan te beleven.

"Tijdens handwerken maak ik niet alleen mijn hoofd leeg, maar komen er ook allerlei gedachten naar boven. Wat weer tegenstrijdig klinkt. Ik zet alles op een rijtje , krijg ideeën, bedenk oplossingen. Ik heb een baan, die ik met tijd en wijle als stressvol ervaar. Handwerken (haken) is voor mij een uitlaatklep.”

Handwerken werkt therapeutisch, het zou vergoed moeten worden!

Ik ben overweldigd door alle voordelen die ik van handwerken aantref. Naast datgene wat in de onderzoeken aangegeven worden kreeg ik ook ontzettend veel reacties op mijn eerdere blog. Dat zijn de persoonlijke ervaringen die je tussen door leest. Handwerken heeft zoveel positieve effecten op ons!

En er zijn nog meer voordelen voor jou!

Het blijkt dus wel dat een vorm van handwerken eigenlijk een must is als je lekker in je vel wil zitten. Dagelijkse een half uurtje even haken of borduren is juist onwijs goed voor je. Een aantal grote bijkomende voordelen zijn: 

 1. Je hebt zinnige spullen voor op je verlanglijstjes met je verjaardag en Sinterkerst!
 2. Je hebt de mogelijkheid binnen handbereik om toffe cadeautjes te maken.
 3. Je hoeft geen rekening te betalen voor je mooie knuffel, sjaal of trui.
 4. Je hoeft geen Mindfulness cursus meer te volgen.
 5. Je voelt je echt super blij met het gelukte eindresultaat.
 6. Je krijgt complimentjes!
 7. Je kunt precies maken wat je wil, wat bij jou of je interieur past.
 8. Je geniet meer van het dragen van je zelfgebreide sjaal dan van een gekochte sjaal.

 “Handwerken betekent zoveel voor me! Ik stop mijn hart en ziel in mijn werk, als het dan af is en een ik kan het in mijn handen houden geeft me dat een ander, hoger, gevoel van geluk.

 “Ik geniet iedere keer van het eindresultaat. Ik ben gewoon super trots op mijn zelf gehaakte sjaal. Iedere keer als ik heb draag ben ik echt heel blij!”

Info uit medische onderzoeken

In Amerika en Engeland zijn de afgelopen jaren heel wat onderzoeken gedaan naar het effect van handwerken. Het is echt bijzonder dat het zoveel positieve effecten heeft! Ik heb de punten die in dit filmpje genoemd worden vertaald en hieronder opgesomd.

 1. Onderzoek bij 3.100 handwerksters gaf na het handwerken de volgende uitslag. Bij 85% stress vermindering en 68% stemmingsverbetering. Het onthulde ook dat maar liefst 93% van de breisters en haaksters het handwerken hun een gevoel van voldoening gaven, 56% een gevoel van vertrouwen; 43% betere concentratie; 27% betere probleemoplossing; en 23% meer geheugen. (Craft Yarn Council)
 2. Er is een significante relatie tussen breien en positieve functioneren (Brits vakblad voor Ergotherapie)
 3. Breien verlaagd de kans op vormen van dementie (Vakblad voor Neuropsychiatrie en Klinisch nerowetenschappen)
 4. Onderzoek bij 3500 mensen verdeeld over 39 landen met een depressie toonde aan dat ze zich gelukkiger voelde na het breien (The British Journal of Occupational Therapy)
 5. De repetitieve bewegingen en focus op handwerk, lokken ontspanningsreacties uit, een kalmerende meditatie-achtige toestand. Hartslag en bloeddruk dalen (Harvard Medical school)
 6. Handwerken heelt de ziel (Harvard Medical school)
 7. Handwerken verlaagt de hartslag (Harvard Medical school)
 8. Handwerken verlaagd de bloeddruk (Harvard Medical school)
 9. Handwerken verminderd stress (Harvard Medical school)
 • Door het 2 handige werk zoals bij haken en breien wordt 60 % van de hersenen gebruikt. Tijdens deze activiteiten worden beide hersenhelften gebruikt. Tijdens het 2 handig werken kunnen nieuwe verbindingen tussen neuronen ontstaan. (St Luke’s Roosevelt Hospital Center)
 1. Er is 40 % minder kans op geheugenverlies door handwerken (American academy of neurology)
 • Breien verminderd de kans op dementie na 65 jaar (Journal of the American Geriatric Society)
 • Handwerken met 2 handen vraagt activiteiten van beide hersenhelften (University of Pittsburgh School of Medicine)
 • Het sociale aspect van handwerken versterkt de therapeutische waarde.
 • De mentale voordelen van handwerken zijn groot. Zo helpt het bij het verwerken van verlies van geliefden, verbroken relaties met geliefden, depressie en eenzaamheid, behoefte aan gezelschap.
 • Haken helpt mensen met mentale problemen (Camp Lejeune Globe.com)
 1. Ook bij lichamelijk klachten helpt handwerken. Het verzacht bijvoorbeeld chronische ziekte, lange ziekenhuisbezoeken, bedlegerigheid en revalidatie, pijn aanvallen, miskramen en ongewenst kinderloosheid, scheiding en voogdij, gewichtsverlies en stoppen met roken.
 2. Handwerken werkt als een antidepressiva.
 • Kinderen die leren breien moeten patronen herkennen, wat lijkt op rekenen, ze verbeteren hun fijne motoriek en breien vergt twee handig werken, handigheid en focus. (Waldorf school)
 • Van de patiënten met Anorexia Nervosa die leerde breien voelde 74 % zich kalmer (Journal of Eating and Weight disorder)

Wauw, had jij dit verwacht? Nou ik zeker niet! Wil je er nog meer over lezen of kijken? Dan zijn deze bronnen nog interessant voor je.

 

Verder lezen:

Knit for health and wellness (2014)

Verder surfen:

https://www.craftyarncouncil.com/

Verder kijken:

10 gedachten over “30+ positieve effecten van handwerken”

 1. Leuk geschreven en wat fijn dat je dit deelt Esther! Er zijn, helaas, nog veel mensen die handwerken als ‘gefreubel’ zien. Er denigrerend over doen. En van opmerkingen voorzien als: “O ja, dat deed mijn oma ook”. Terwijl het iets is wat er altijd al is geweest én altijd zal blijven. Omdat het, zoals jij ook al schrijft, enorm ontspannend is (daar kan geen meditatie tegenop, haha), superleuk is om te doen, zorgt voor energie, inspiratie. Daarnaast vind ik het ook superleuk om samen met andere vrouwen te doen. Daar word ik zó blij van 🙂

 2. Fijne geloofwaardige tekst.
  Ik vind mezelf hier helemaal in terug.
  Ik kan het handwerken geen dag missen en als dit toch eens voorvalt voel ik me zeer onrustig.
  Nicole

  1. Lenie willems

   Na een moeilijke periode in mijn leven .heb ik het handwerken weer op gepakt .en inderdaad het geef mijn rust en afleiding .ik kan het gewoon niet meer missen .
   Lenie

 3. Ik herken mij hier helemaal in. Het handwerken een paar jaar geleden weer opgepakt. Het helpt. Ik begrijp niet dat ik het jaren niet heb gedaan.
  Dank je wel Esther

 4. Wendy van Beek

  Juist tijdens een periode van borstkanker had ik hangdagen. Ik voelde mij slap en lezen ging niet. Haken lukte wel. Ik voelde mij snel beter en ontspannen en het gaf mij zingeving. Mijn haaknaald en wol ging mee naar het ziekenhuis.

 5. Pingback: Kleine gratis borduurpatroontjes voor kinderkamer - Hobby.blogo.nl

 6. Hey esther, super bedankt, ik heb zelf afgekickt van een verslaving en haken heeft me daar onwijs bij geholpen. In die jaren heb ik meerdere dekens en zelfs een jas voor iemand gehaakt. Voorheen kon ik geen project afronden, maar toen lukte het. Is nu al meerdere jaren geleden, maar nog steeds zijn het die gelukkige momentjes met een kopje koffie in de buurt en een haaknaald en draad in mn hand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven