In 5 stappen leren punchen

Punchen met de punch needle is ontzettend leuk en makkelijk om te doen! Het lijkt eigenlijk een beetje op borduren, alleen dan makkelijker. Nu werk je met een apparaatje dat makkelijk door de stof prikt. Bovendien hoeft je niet telkens aan en af te hechten. Je kunt met garens in verschillende diktes werken voor een super tof resultaat. En je kunt spelen met de hoogtes  van de lusjes, waardoor je wekstuk nog meer diepte krijgt. In 5 eenvoudige stappen leggen we je uit hoe de punch needle werkt.

We hebben ook een video online gezet. Samen met onderstaande beschrijving moet het je zeker lukken.

Wat heb je nodig?

Hoe werkt punchen?

Stap 1 - tekenen

Leg de borduurstof op tafel en plaats je figuur of mal op de stof. Met het potlood trek je de contour over op de borduurstof.

Tip: je kunt heel makkelijk letters en cijfers maken met de punch needle. Een leuke spreuk of een paar mooie woorden onder je tekening maakt je werk nog persoonlijker!

Stap 2 - stof in de borduurring

Maak de schroef van je borduurring los en leg de kleinste ring onder de borduurstof. Het overgetekende patroontje houd je natuurlijk in het midden. Pak de grote ring erbij en leg deze over de kleinere ring heen met de stof ertussen. Draai de schroef een beetje aan en trek de stof aan alle kanten glad. Zorg dat de stof strak in je borduurring zit. Draai de schroef van de bovenste borduurring uiteindelijk stevig vast.

Stap 3 - draad in de pen

Nu ga je het garen door de pen halen. Eerst steek je de metalen bijgeleverde draad vanaf de punt in de pen. Aan de achterkant kun je de metalen draad splitsen tot een soort lus. Door de lus haal je het garen. Trek de metalen draad aan de puntkant helemaal door de pen. Haal nu het garen aan de puntkant uit de metalen draad. Pak de pen vast met één hand en houd het garen met je duim strak tegen de pen aan. Met je andere hand pak je opnieuw de metalen draad en steek die door het oog van de naald. Vervolgens haal je nogmaals het garen door de lus en trek je de draad terug door het oog van de naald.

Tip: je kunt borduurgaren (DMC garen) gebruiken, maar ook andere soort garen. Verschillende soorten door elkaar geven een leuk effect. Gewoon een kwestie van uitproberen.

Stap 4 - klaar voor de start

Nu kun je beginnen met punchen. Prik de naald in het doek op de lijn van je patroon. Trek de naald terug en prik een klein stukje verder weer de naald in het doek. Volg precies de lijn van je patroon. Ga zo door tot je het hele patroon gevuld hebt.

Tip: houd je draad kort op je werk. Met andere woorden, houd de punch needle niet te ver van je werk vandaan anders krijg je lussen en wordt het resultaat lang niet zo mooi.

Tip: wordt de afstand van het garen toch te lang, trek dan aan het uiteinde van de pen het garen weer even terug.

Tip: rol het klosje of bolletje garen ruim af, zodat je garen de ruimte heeft.

Tip: als je bezig bent, zie je aan de voorkant korte steekjes ontstaan. Als je je werk omdraait die je lusjes. De lengte van de lusjes bepaal je door aan het knopje te draaien. Het is leuk als je speelt met de lengte ervan in je werk. Daardoor krijg je een leuk 3D effect.

Stap 5 - afhechten

Als je klaar bent, haal je de draadeinden naar de achterkant van je werk en hecht je ze af. Haal je werk uit de ring en maak een foto van het resultaat. We zijn dol op foto’s van eindresultaten. Laat jij ons jouw punchwerk zien?

Tip: knip het resultaat ruim uit en vouw de rand van de borduurstof om of werk het netjes af met een steek of op de lockmachine. Naai het resultaat op een kledingstuk, een kussenhoes of een boekenkaft. Hoe leuk is het om te pronken met jouw zelf geborduurde tekening?

Tip: Hier vind je het gratis patroon van deze toffe caravan gemaakt door CraftKitchen.

Veel succes en plezier met punchen!

Wil je meer weten over punchen? Bekijk hier de instructievideo op YouTube. Wil je spulletjes kopen om zelf te beginnen? Kom langs in onze handwerkwinkel of shop online. We helpen je met veel plezier!

1 gedachte over “In 5 stappen leren punchen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven