Is het speenkoord van jouw kindje veilig?

Als je lieve baby graag zuigt op een speen, dan koop je er een die zeker aan alle veiligheidsvoorschriften voldoet. Je kunt ervan uitgaan dat de bekende merken precies weten wat ze doen. Hoeveel speentjes heb jij door het hele huis liggen voor je kleintje? Klinkt bekend zeker? In de keuken, in de box, in het ledikantje, in de luiertas....

Om geen speentje kwijt te raken is een speenkoord een fantastische uitvinding. De ene kant van het koordje om het ringetje van de speen en aan de andere kant een clip om het geheel aan de kleding of de wandelwagen vast te maken. Heel handig. Leuk om zelf te maken voor een origineel kraamkado. Maar let op! Ben je op de hoogte dat ook deze speenkoorden en de clips aan bepaalde eisen moeten voldoen om veilig te zijn voor je kleintje?

Veiligheidseisen voor een speenkoord

Er bestaat een NEN-norm voor speenkoorden. Dit zijn de eisen waaraan een speenkoord moet voldoen:

- De minimum breedte is 6 mm.

- De maximum lengte is 22 cm. 

- De clips of andere sluiting mogen niet breder zijn dan het koord zelf en moet voorzien zijn van gaatjes (zie afbeelding).

Ook staat er in de norm beschreven dat alles heel degelijk moet zijn vastgemaakt en niet mag loskomen. Dat lijkt ons dan weer een inkoppertje.

Zelf een speenkoord maken

Met de kennis van deze veiligheidseisen kun je toch zelf een heel origineel speenkoord maken. Het is een zeer welkom kraamcadeau. We adviseren je om altijd de meest veilige optie te kiezen en een koord te maken dat ergens tussen de 15 en 17 cm lang is. Dan zit je altijd goed. 

Daarnaast is het belangrijk dat je een goede speenclip aanschaft. Er zijn diverse merken en soorten te verkrijgen op de markt, maar ze voldoen niet allemaal aan de juiste eisen. Let goed op dat je een clip neemt die gaatjes heeft. Mocht je kleintje de clip ooit in zijn mond doen, dan zou het in een clip die dicht is kunnen stikken.  

Wanneer gebruik je een speenkoord?

LET OP! We adviseren je om een speenkoord alleen te gebruiken als je kleintje in de buurt is van een volwassene. Gebruik geen speenkoord als je baby ligt of slaapt in de wieg, de box of in het ledikantje. Haal dan de speen los van het koord en bewaar het koord buiten bereik van je baby.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven