Wat is zelfliefde en hoe doe je dat?

Zelfliefde is een term die we de laatste tijd steeds vaker horen. Het gaat over het houden van jezelf, het accepteren van jezelf en het waarderen van wie je bent als persoon. Het is een belangrijk onderwerp, omdat het hebben van zelfliefde zal leiden tot meer zelfvertrouwen, een positievere houding ten opzichte van het leven en een algehele betere kwaliteit van leven.

Waarom hebben geen zelfliefde of vinden we het moeilijk om onszelf lief te hebben?

Er zijn verschillende redenen waarom we moeite hebben met zelfliefde. We hebben misschien geleerd dat het tonen van zelfliefde egoïstisch is of dat we ons niet op die manier moeten gedragen. Of we kunnen kritiek hebben gekregen van familieleden, vrienden of andere belangrijke personen in ons leven, waardoor we het gevoel hebben dat we niet goed genoeg zijn of dat we altijd moeten streven naar meer perfectie.

Daarnaast kunnen negatieve ervaringen uit het verleden ook bijdragen aan een gebrek aan zelfliefde. Dit kan variëren van pesterijen of intimidatie tot traumatische ervaringen zoals misbruik of verwaarlozing. Dergelijke ervaringen kunnen ons gevoel van eigenwaarde aantasten en het moeilijk maken om onszelf lief te hebben.

Ook de maatschappij waarin we leven, kan bijdragen aan een gebrek aan zelfliefde. Er worden veel verwachtingen op ons gelegd als het gaat om hoe we eruit moeten zien, hoe succesvol we moeten zijn en hoe we ons moeten gedragen. Dit kan leiden tot een gevoel van onzekerheid en ontoereikendheid, waardoor het moeilijk kan zijn om onszelf te accepteren en lief te hebben zoals we zijn.

Het is belangrijk om te begrijpen dat het normaal is om moeite te hebben met zelfliefde en dat het iets is waar veel mensen aan moeten werken. Maar het is nooit te laat om te beginnen met het cultiveren van meer zelfliefde. Door bewust te werken aan het verbeteren van onze relatie met onszelf, kunnen we ons zelfbeeld en ons vermogen om van het leven te genieten verbeteren.

Wat kun je doen voor meer zelfliefde?

Zelfliefde begint met zelfacceptatie. Dit betekent dat je erkent wie je bent, inclusief je goede en slechte eigenschappen. Niemand is perfect en het is belangrijk om te begrijpen dat je fouten mag maken en dat dit niet betekent dat je minder waardevol bent als persoon. Het is ook belangrijk om te begrijpen dat je niet altijd de controle hebt over wat er in het leven gebeurt, maar dat je wel controle hebt over hoe je op situaties reageert.

Als je jezelf accepteert, kun je ook beginnen met het waarderen van jezelf. Dit betekent dat je jezelf de ruimte geeft om te groeien en jezelf te ontwikkelen op een manier die bij je past. Het kan ook betekenen dat je jezelf trakteert op dingen die je leuk vindt en die je gelukkig maken, zoals een lekker kopje koffie, mooi gelakte nagels, een nieuwe outfit of een dagje naar de spa.

Het kan soms moeilijk zijn om zelfliefde te cultiveren, vooral als je gewend bent om jezelf te bekritiseren. Een manier om hiermee om te gaan, is om jezelf positieve affirmaties te geven. Dit zijn zinnen of woorden die je herhaalt om jezelf te bevestigen en je te herinneren aan je eigen waarde. Bijvoorbeeld: "Ik ben waardevol", "Ik ben sterk", "Ik ben genoeg".

Het kan ook helpen om tijd te nemen voor zelfzorg. Dit betekent dat je jezelf de tijd geeft om te ontspannen, te rusten en te doen wat je nodig hebt om je goed te voelen. Dit kan variëren van een rustige wandeling maken tot een yoga-klasse volgen, tot een warm bad nemen en vroeg naar bed gaan.

Zelfliefde is niet egoïstisch. Het betekent niet dat je alleen aan jezelf denkt en anderen negeert. In plaats daarvan gaat het erom dat je jezelf op de eerste plaats zet, zodat je beter in staat bent om voor anderen te zorgen. Net zoals in het vliegtuig, bij het opzetten van het zuurstofmasker, eerst die van jezelf opzetten, dan pas je buurvrouw/man helpen.

Je kunt ook beter van anderen houden en hun ondersteunen in hun eigen groei als je van jezelf houdt. 

Kortom, zelfliefde is essentieel voor een gelukkig leven. Het gaat over het erkennen en waarderen van wie je bent als persoon en het geven van de ruimte die je nodig hebt om te groeien en jezelf te ontwikkelen. Het kan moeilijk zijn om zelfliefde te cultiveren, maar het is de moeite waard. Als je van jezelf houdt, zul je merken dat je leven meer vervulling heeft en dat je beter in staat bent om anderen te steunen en te helpen.

Dus even opgesomd, wat je kunt doen voor meer zelfliefde.

 • Praat vriendelijk tegen jezelf: Het begint allemaal met hoe je tegen jezelf praat. Wees vriendelijk en bemoedigend tegen jezelf en vermijd negatieve zelfpraat.
 • Accepteer jezelf zoals je bent: Het is belangrijk om jezelf te accepteren zoals je bent, met al je gebreken en onvolkomenheden. Niemand is perfect en dat is oké.
 • Zorg goed voor jezelf: Zelfliefde betekent ook goed voor jezelf zorgen. Zorg voor voldoende rust, gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging.
 • Maak tijd voor jezelf: Plan tijd in je agenda om dingen te doen waar je van houdt en die je energie geven, zoals hobby's (handwerken) of me-time.
 • Vergeef jezelf: Iedereen maakt fouten en dat is oké. Vergeef jezelf voor de fouten die je hebt gemaakt en focus op de lessen die je hebt geleerd.
 • Leer je grenzen kennen: Weet wat je grenzen zijn en leer deze te respecteren. Het is belangrijk om nee te zeggen als iets niet goed voelt voor jou.
 • Geef jezelf complimenten: Geef jezelf complimenten en wees trots op wat je hebt bereikt. Het is oké om tevreden te zijn met jezelf.
 • Omring jezelf met positiviteit: Omring jezelf met mensen die je ondersteunen en met positiviteit en liefde omgaan. Vermijd mensen die je naar beneden halen.
 • Leer om hulp te vragen: Het is oké om hulp te vragen als je het nodig hebt. Zelfliefde betekent ook dat je jezelf toestaat om geholpen te worden.
 • Verwen jezelf: Verwen jezelf af en toe met iets dat je leuk vindt of waar je van geniet. Het hoeft niet groot te zijn, maar het is belangrijk om jezelf te verwennen en te laten zien dat je waardevol bent.
 • Laat perfectionisme los: Niemand is perfect en het is onrealistisch om te proberen perfect te zijn. Focus op vooruitgang in plaats van perfectie.
 • Geef jezelf ruimte om fouten te maken: Fouten maken is menselijk. Accepteer dat je soms fouten maakt en zie ze als kansen om te groeien en te leren.
 • Vertrouw op je intuïtie: Je intuïtie kan je veel vertellen over wat goed voor je is en wat niet. Leer om naar je innerlijke stem te luisteren en vertrouw op je eigen beslissingen.
 • Wees dankbaar: Het is belangrijk om dankbaar te zijn voor wat je hebt en wat je hebt bereikt. Richt je aandacht op de positieve dingen in je leven en waardeer wat je heb

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven