Wat heb je nodig? Handletteren is al een tijdje in! Daar is een hele goede reden voor. Als je kunt handletteren, kun je van de simpelste dingen een uniek en heel persoonlijk cadeautje maken. Je kunt creatief volledig losgaan op kaarten, plantenbakken, cadeaulabels en zelfs op de muur. In dit artikel ontdek je wat handlettering is, wanneer je het kunt gebruiken en hoe je het makkelijk zelf kunt leren.
Het ontstaan van handlettering
Voordat de drukpers werd uitgevonden in de 15e eeuw, schreven monniken in de middeleeuwen boeken over om meerde exemplaren te creëren. In die tijd kalligrafeerden ze de teksten met sierlijke krulletters. Ze gebruikten ganzenveren en inkt. De boekdrukkunst zorgde voor een ware revolutie. Steeds meer mensen kregen toegang tot boeken en daarmee ook tot kennis. Kalligrafie raakte uit de gratie. Later werd kalligrafie als kunstvorm beschouwd en meer hobbymatig uitgevoerd. Handlettering is afgeleid van kalligrafie. Naast letters, cijfers en sierlijke randen, wordt bij handlettering ook gebruik gemaakt van tekeningetjes.
Hoe leer je handletteren?
Je kunt handletteren zelf leren door boeken te lezen en video’s op YouTube te zoeken. Verderop in deze blog vind je een lijstje van materialen die je als beginner nodig hebt. We nemen je stap voor stap mee om je eerste creatie op papier te zetten. Ook kun je een workshop volgen . Je krijgt dan uitleg door een ervaren handletteraar en maakt tijdens de les al kennis met materialen die je voor verschillende doelen in kunt zetten. Bovendien zie je wat medecursisten maken en doe je meer inspiratie op.
Waar kun je op schrijven en tekenen?
Een persoonlijke boodschap op een kaart voor je jarige vriendin of een kerstkaart naar je familie. Jouw mooiste quote of een inspirerende spreuk op de muur boven je bed. Als menukaart voor het diner met vrienden. Dit zijn allemaal voorbeelden van handlettering die je kunt gebruiken. Wist je dat veel bedrijven tegenwoordig ook door professionals hun prijzen of naam laten handletteren? Let maar eens op de muur achter de bar, een schoolbord in een restaurant met het dagmenu of de bedrijfsnaam op de winkelruit. Prachtige voorbeelden die jou ook weer inspiratie kunnen geven.
Wat heb je nodig om te beginnen met handletteren?
Als je als beginner wilt gaan oefenen, kun je met een basispakket starten. Schaf hiervoor de volgende spulletjes aan:
- liniaal
- potlood
- gum
- zwarte stift Edding 404
- blanco papier
4 stappen om met handlettering te beginnen op papier
De kracht van handletteren zit hem niet alleen in het kunstig op papier krijgen van sierlijke letterty-pes. Het gaat er ook om wáár je iets op papier zet. Elk begin is lastig, maar met deze stappen heb je een goede basis te pakken.
Stap 1
Werk eerst altijd met potlood. Begin met een omlijning te maken op je vel papier. Ook wel een kader genoemd. Zo weet je zeker dat je optisch gezien in het midden blijft van je vel. Je laat hiermee een mooie witruimte aan de rand open.
Stap 2
Vervolgens trek je horizontale, verticale of diagonale lijnen met potlood en liniaal om aan te geven waar een bepaald woord, cijfer of tekeningetje moet komen. Deze hulplijnen zorgen dat je recht te-kent en schrijft.
Stap 3
Daarna ga je de letters, woorden, krullen, randen, bloemen, harten en schattige miniatuur tekeningetjes maken. Ook weer in potlood. Je kunt dan altijd nog weggummen, mocht je een lijn niet recht genoeg vinden of als je uitschiet.
Stap 4
Als je tevreden bent over je ontwerp in potlood, trek je alle lijnen over met een zwarte stift. Voor grotere letters en dikke lijnen gebruik je bij voorkeur de zwarte Edding 300 stift. Voor dunnere lijnen en kleine tekeningen zijn fijnliners prettig in gebruik. Tot slot gum je de potloodlijntjes weg en klaar is je nieuwste creatie.
Inspiratie handletteren: voorbeelden en boeken
Je kunt oneindig variëren. Ervaren handletteraars zijn vaak begonnen met een persoonlijk boekje in A5 of A4 formaat. Dat kun je overal mee naartoe nemen. Durf je het aan om iets voor ander te maken, denk dan eens aan prachtig handgeschept papier of gekleurd karton. Met een bijpassende envelop maak je in no-time een persoonlijke kaart. Een bron van inspiratie is Pinterest. Hier vind je ontelbare voorbeelden die je kunt namaken om te oefenen. Ook zijn er voor een schappelijke prijs leuke boeken te koop, die je de kneepjes van deze hobby bijbrengen.
Handletteren doe je zo - Karin Luttenberg
Handlettering Feestje doe je zo - Karin Luttenberg
Workshop handletteren volgen?
Durf je het aan om zelf te beginnen? Veel succes en plezier. Wil je een goede start maken onder leiding van een ervaren handletteraar? Dan boek je een gezellige workshop.
Je leert in een klein groepje de basics en krijgt persoonlijk advies. Je krijgt uiteraard koffie, thee en wat lekkers. Op tafel liggen boe-ken die je kunt inzien voor ideeën. De materialen waar je tijdens de workshop mee werkt, mag je mee naar huis nemen. Dat geldt ook voor alle tips en het hoofd vol inspiratie! Naast deze blog, houdt Atelier Bonita-Loka haar VIP-leden ook op de hoogte via een nieuwsbrief. Vind je het leuk om elke 2 weken de laatste trends en nieuwtjes in je mailbox te ontvangen? Word ook Bonita-Loka VIP. Onderaan onze website vind je de box waar je jouw e-mailadres kunt invullen.
Goed uitgelegd! Ik geef zelf kalligrafie lessen en er was eenvraag over Handlettering. Kwam dit artikel tegen, leest makkelijk en de stappen zijn goed te volgen. Dank!