Magische vormpjes maak je met krimpfolie van Krimpie Dinkie

DIY BONITA-LOKA INSPIRATIE

Krimpie Dinkie ken je misschien nog wel van vroeger. In mijn kinderogen was het een soort magisch krimpfolie waarmee je ontzettend leuke dingen kon maken. Maar nu ik volwassen ben werk ik er ook nog steeds graag mee. Je kent het misschien ook wel onder één van de volgende namen: Shrinkles, krimpie dimpie, krimpy dinky of shrinky dinks. Het is heel erg geschikt om toffe kralen, sleutelhangers, broches, labels, kettingen, oorbellen, hangers en heel veel meer van te maken.

Krimpie Dinkie krimpfolie is erg leuk om cadeau te geven. Je kunt er je eigen ontwerpen mee maken, of als je minder inspiratie hebt, aan de slag met een complete themaset. Mijn favoriet is het om te knutselen met Krimpie Dinkie tijdens een kinderfeestje, gegarandeerd een succes voor zowel jongens als meisjes!

Aan de slag met Krimpie Dinkie

Het krimpfolie wordt 7 keer kleiner en 3 keer dikker als het in de keukenoven op 150 graden wordt gebakken.

Als je zelf wilt ontwerpen kies je voor onbedrukte krimpfolie. Wij hebben wit, transparant, frosted en zwart in ons assortiment. Voordat je gaat ontwerpen is het goed om te weten dat het niet voor niets krimpfolie heet, het folie krimpt dus. Dat betekent dat de kleur die je gebruikt intensiever wordt. Als je lichtgeel wilt, moet je ook echt heel licht inkleuren, anders wordt het meer oranje.

Teken je ontwerp met een watervaste stift (voor een donker effect) of een potlood (voor een licht effect). Wij raden je aan om permanentmarkers te gebruiken op de gladde kant van de Krimpie Dinkie en het potlood op de ruwe kant. De krimpfolie is doorzichtig genoeg om er mee over te trekken. 

Als je ontwerp klaar is knip je het uit met een gewone schaar. Voor lastige stukjes kun je ook een klein schaartje gebruiken. Een gaatje maak je het beste met een perforator. Het gaatje krimpt ook in de oven en heeft dan de perfecte maat.

Ben je tevreden over je ontwerp? Dan leg je de Krimpie Dinkie met de gekleurde kant naar boven op een bakplaat met bakpapier in een voorverwarmde oven op 150 graden. Het proces van krimpen gaat vrij snel! De krimpfolie krult op en krimpt. Daarna wordt het weer plat en als dat zo is, is je ontwerp klaar en kun je het uit de oven halen. Dat is na ongeveer 10 seconden. Je kunt de nog warme Krimpie Dinkie nog iets platter maken door er een zwaar voorwerp zoals een boek op te leggen en het daaronder te laten afkoelen.

Daarna kun je je creatie verder uitbreiden met handige accessoires, zoals magneetstrips, sleutelringen en buigringen. 

Krimpie Dimkie thema sets

Zoals gezegd hoef je niet alles zelf te verzinnen of te ontwerpen. Je kunt bij ons kiezen uit een groot aantal verschillende Krimpie Dimkie thema sets met alles erop en eraan. Deze sets zijn ook voor kinderen erg leuk! Ze variëren van eenhoorns, tot prinsessen en ridders tot voetbal. Ze zijn inclusief potloden, hangertjes, sleutelhangers enz. Hier zitten voorbedrukte Krimpie Dinkie vellen in die ingekleurd kunnen worden. Er bestaat zelfs Krimpie Dinkie waarop je je eigen creaties, of andermans creaties, kunt printen! 

Hoe kleur je Krimpie Dinkie?

Je kunt de folie voor het bakken al inkleuren met stift of potlood zoals hierboven beschreven. Als je figuurtje gebakken en afgekoeld is, kun je het ook nog kleuren met verf, nagellak of een zilveren of gouden pen.

Help, mijn Krimpie Dinkie plakt aan elkaar!

Soms gebeurt het dat je ontwerp door het opkrullen en krimpen aan elkaar plakt. Je kunt het figuurtje voorzichtig losmaken met een mes of een spatel terwijl het nog in de oven ligt. Pas wel op, want het figuurtje en de oven zijn heet! Dit gebeurt wanneer de baktemperatuur iets te hoog is geweest. Als je figuurtje helemaal niet opkrult, is de baktemperatuur juist iets te laag.

Veel knutselplezier, ik zie jullie creaties graag voorbijkomen!

Kijk dit filmpje voor nog meer voor tips en ideeën.

2 gedachten over “Magische vormpjes maak je met krimpfolie van Krimpie Dinkie”

  1. Kan ik krimpie dinkie ook al kleuren met verf voor het bakken? Wat voor verf is dan nodig?
    Ik wil graag handafdrukjes maken van mijn kinderen

    1. Ik zou er zelf niet zo snel verf voor gebruiken. Ik ben bang dat dat niet tegen de hitte van de oven kan en er af gaat bladderen. Ik zou de handjes met een (watervaste) stempelkussen bestempelen. Maar wel even opletten dat ze hun handjes niet in de mond stoppen… Succes ermee!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven