Handwerkfullness

"Handwerken: Jouw Rustmoment in een Wereld vol Gedachten"

Deze column verscheen in het blad aan de haak nummer 49.

Heb je ooit gemerkt hoe rustig en kalm je je voelt wanneer je bezig bent met handwerken? Het is alsof de drukte van de wereld om je heen vervaagt en je volledig opgaat in het creatieve proces. Maar wist je dat handwerken meer doet dan alleen ontspannen? Het heeft ook een krachtig effect op je gedachten en kan je helpen om meer rust in je hoofd te vinden.

Onze gedachten, die voortdurend door ons hoofd razen, kunnen soms overweldigend zijn. Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat deze gedachten slechts overtuigingen zijn en niet per definitie waar zijn. Het is bewezen dat we gemiddeld 50 gedachten per minuut hebben - dat zijn maar liefst 1,2 gedachten per seconde! En wat nog interessanter is, is dat 90% van die gedachten hetzelfde is als die van gisteren. We zitten vast in een herhalende gedachtestroom die onze emoties beïnvloedt.

Onze gedachten hebben een directe invloed op onze emoties. Als we negatieve gedachten hebben, voelen we ons ook naar. Gelukkig is er ook goed nieuws: we kunnen onze gedachten beïnvloeden. We kunnen maar één gedachte per keer hebben, dus waarom zouden we ons niet richten op iets positiefs en leuks? Door je bewust te worden van je gedachten en ze positiever te sturen, kun je de beperkende gedachten doorbreken en meer ruimte maken voor vreugde en creativiteit.

Handwerkfullness, zoals ik het graag noem, is het bewust gebruiken van handwerken als activiteit die je helpt om in het hier-en-nu te zijn. Het vraagt om je volledige aandacht en laat je gedachten tot rust komen. Ik wil je nog een belangrijke tip om nog meer ontspanning uit je handwerkmoment te halen: let op je ademhaling. Zorg ervoor dat je ademhaling laag en diep is, ontspan je schouders en je gezichtsspieren. Door bewust diep in te ademen en langzaam uit te ademen, versterk je het ontspannende effect van handwerken en kun je het nog langer vasthouden na het handwerken.

Stel je voor dat je bezig bent met het haken van een kleurrijke deken. Je voelt het zachte garen tussen je vingers glijden, terwijl je elke steek met zorg en aandacht maakt. Terwijl je geconcentreerd bent op je handwerk, merk je dat je gedachten kalmeren. Je voelt je ontspannen en vredig.

Dus, terwijl je geniet van je handwerkmoment, wees je bewust van de kracht van je gedachten. Stuur ze in een positieve richting en creëer zo meer rust in je hoofd. Laat handwerken je gids zijn naar innerlijke kalmte en geluk. En als je wilt weten hoe vol jouw hoofd is, en tips om de volumeknop van de gedachtestroom te vinden, doe dan de hoe vol is mijn hoofd test op mijn site www.bonita-loka.nl. Veel handwerkplezier en een rustige mind toegewenst!

Lieve groet 

Ester

Ester van der Velden (holistisch coach en gek op handwerken)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven