Kleuren, kleuren je dag.

Bewust en onbewust worden we beïnvloed door de werking van kleur.

Wist je dat je onbewust beïnvloed wordt door de kleuren om je heen? Niet alleen hebben we allemaal een persoonlijke voorkeur in kleuren, ook je humeur, stemming, houding, productiviteit en zelfs je spijsvertering kunnen worden beïnvloed door een kleur. Zo roept rood emoties op, terwijl groen juist rust geeft. Handig dus om rekening mee te houden bij het schilderen van je huis, het uitkiezen van een nieuw interieur of bij het samenstellen van de outfit die je draagt tijdens je eerste date of een sollicitatiegesprek. Maak kennis met de eigenschappen van de kleuren groen, oranje, blauw, bruin, rood, geel, roze, paars, wit, zwart en grijs. Bij welke kleur voel jij je prettig?

Groen: harmonieus

De kleur van de natuur ontspant het zenuwstelsel en onderdrukt honger. Groen kan de bloeddruk verlagen en is rustgevend. Daardoor wordt groen ook wel geassocieerd met genezing, gezondheid en balans. Groen is de kleur van verse producten, van vruchtbaarheid, voorjaar en nieuw leven. Het is een positieve kleur met associaties als balans, harmonie, evenwicht, vernieuwing, vertrouwen, veiligheid en voorspoed.

Thuis zorgt groen voor harmonie. Deze kleur associeer je met de natuur en zorgt voor rust en evenwichten, verlicht nervositeit en angst. Groen in huis stimuleert je om voldoende rust te nemen en je tijd op een prettige manier in te delen. Een ideale kleur voor woonkamer en kantoor. Met groene kleding laat je een vriendelijke en evenwichtige indruk achter.

Oranje: enthousiast

De mengkleur tussen rood en geel, staat voor stimulering van het brein en de eetlust. Door de combinatie van rood en geel is oranje een combinatie van het lichamelijke (rood) en emotionele (geel). De warme kleur staat voor vrolijkheid, optimisme, plezier, kracht, energie, aandacht, beweging, creativiteit, speelsheid en toegankelijkheid. 

Oranje valt op. Deze kleur roept enthousiasme, gezelligheid, vitaliteit en plezier op. Oranje moedigt je aan om verbinding te zoeken en humor te gebruiken in communicatie. Fijne kleur dus voor in huis, maar ook voor een zakelijke omgeving. In een oranje kledingstuk val je positief op. Kijk uit met teveel oranje, want dat maakt onrustig. De kleur wordt door Nederlanders natuurlijk ook geassocieerd met Koningsdag en voetbal.

Blauw: rustgevend

De kleur van de lucht en de zee, de lievelingskleur van veel mensen, wordt geassocieerd met rust en vrede. Het is een kleur die staat voor de geest, intelligentie en verstand. Blauw wordt gezien als de kleur van vertrouwen, duidelijke communicatie en betrouwbaarheid. Met blauwe kleding straal je evenwichtigheid, efficiëntie en stabiliteit uit. In een blauwe ruimte wordt je productief. Meer associaties op de kleur blauw zijn loyaal, geduldig, sympathiek, vriendelijkheid, waarheid. Maar ook conservatief, kalmte, koude, weinig emotioneel, status en macht. Door associaties met integriteit en oprechtheid wordt blauw veel gebruikt in zakelijke logo’s. Draag je blauw? Dan kom je loyaal en betrouwbaar over. Blauw in je huiskamer? Dat geeft serene rust. Voor mensen die last hebben van hun hart of hoge bloeddruk is blauw een fijne, kalmerende kleur. Drukke kinderen biedt blauw kalmte. Het rustgevende effect van deze kleur verhoogt concentratie en focus.

Bruin: betrouwbaar

Kleur van hout en van aarde. Bruin is een mannelijke kleur, die vertrouwen en neutraliteit uitstraalt. De bruine kleur wordt veel gebruikt voor producten en bedrijven in het buitenleven, landelijk leven en door outdoorzaken en kampeerwinkels. Belangrijke kleureigenschappen zijn stabiel, natuurlijk, alledaags, solide, betrouwbaar, behoudend. Afhankelijk van de context kan bruin ook als wat oubollig worden gezien. Let op met teveel bruin in huis, want de donkerte van deze kleur kan sombere gevoelens opwekken.

 In bruine kleding kom je zorgvuldig en betrouwbaar over. Niet een kleur die indruk maakt, wel een kleur waar je jezelf sterk en rustig in voelt.

Rood: intens

De biologische effecten van rood zijn stimulerend en activerend. De kleur verhoogt de hartslag en ademhaling en wekt eetlust op. Rood is een warme kleur die aandacht trekt en geassocieerd wordt met het lichaam. De kleur van bloed is de kleur van leven, vitaliteit, energie, kracht en passie. Positieve associaties met rood zijn er ook volop op het gebied van liefde, passie en romantiek. Denk maar aan verleiding, sensualiteit, hartstocht en opwinding. Negatieve associaties met rood zijn opdringen, agressie, macht, pijn en gevaar.

Met een rode jurk sta je in het middelpunt, ongeacht je gevoel op dat moment. Van rood wendt niemand de blik af. Kies dus bewust voor rood, ook in huis. De intense kleur rood geeft een romantische, warme sfeer; maar wekt ook temperament, passie en emotie op. Een beetje rood in de slaapkamer kan dan ook geen kwaad.

Geel: positief

De kleur van de zon is een vrolijke opvallende kleur, die het brein, denkproces en zenuwstelsel stimuleert. Geel wordt geassocieerd met energie, zon, lente, zomer, een nieuw begin, levensplezier en geluk. Deze kleur stemt vrolijk en positief. Geel geeft focus en doelgerichtheid. 

Door de stimulatie van het brein staat de kleur voor kennis, wijsheid en volwassenheid, maar ook voor creativiteit en fantasie. Positieve associaties met geel zijn een gevoel van geluk, warmte, vreugde en blijdschap.

Met geel kun je goed accenten aanbrengen, waardoor het vaak gebruikt wordt in advertenties met aanbiedingen. Maar voordat je je hele huis in deze kleur verft: de kleur kan teveel zijn en naast emoties ook misselijkheid oproepen. Waak dus voor een overdaad, maar gele elementen in huis en kleding zijn behoorlijk sfeer verhogend.

Roze: jeugdig

De kleur roze is een overwegend vrouwelijke kleur, die zowel speels als passioneel wordt gezien. Deze zachte tint van rood ontspant en verzacht en wordt als kalmerend ervaren. De speelse associaties zijn energie, vrolijk, zoet, jeugdig. Passionele associaties zijn liefde, drama, flirten en spannend. Vanwege deze beide kanten van de kleur, wordt hij vaak gebruikt in relatie tot de liefde.

Paars: wijsheid

De kleur paars wordt door de eeuwen heen veel in koningshuizen gebruikt. Paars wordt dan ook geassocieerd met luxe, stijl en rijkdom. Daarnaast is het een kleur die als spiritueel gezien wordt en die geassocieerd wordt met visie, waarheid en wijsheid. De kleur werkt opbeurend en kalmerend en kan creativiteit stimuleren. Associaties op paars zijn intuïtie, daadkracht, leiding, raad en bemiddeling.

Wit: puurheid

Wit en zwart zijn eigenlijk geen kleuren. Wit is licht en zwart is het gebrek aan licht. Maar vanwege het effect van wit en zwart, laten we ze hier natuurlijk niet onbenoemd. Wit wordt gezien als de kleur van onschuld, puurheid en vrede. De kleur heeft vooral positieve associaties zoals zuiverheid, maagdelijkheid, eenvoud, stilte, kalmte, netheid en helderheid. Wit stimuleert tot opruimen, symboliseert een nieuw begin en reinheid.

Zwart: stijl

De kleur van de nacht en duisternis kent associaties met de dood, mysterie en kracht. Zwart is daarnaast dramatisch en serieus. Het is een kleur die waardigheid en aanzien kent en daardoor vaak gebruikt wordt om status, autoriteit, elegantie en stijl uit te drukken. Tegelijkertijd wordt de kleur ook gebruikt om te rebelleren, denk bijvoorbeeld maar eens aan rebellerende tieners, punk en krakers.

Grijs: luxe

Grijs wordt vaak geassocieerd met saai, terwijl antraciet (donkergrijs) geassocieerd wordt met luxe. Het is over het algemeen een neutrale, verfijnde kleur. Positieve associaties zijn; verfijnd, strak en georganiseerd.

kleurensymboliek

In bovenstaand overzicht staan de bekendste kleuren en effecten. Natuurlijk zijn er veel meer verschillende kleurschakeringen met elk een eigen betekenis en effect. Over het algemeen geldt dat lichte kleuren de afgezwakte werking hebben van de donkere kleur. Kleur zorgt voor sfeer en heeft een bepaald effect. Als je gebruik maakt van kleur, is het verstandig rekening te houden met het effect, de symboliek en de associaties die deze kleur oproept. Als je veel verschillende kleuren door elkaar gebruikt, kan dat zorgen voor chaos. Kleuren op elkaar afstemmen, zorgt juist voor harmonie.

Als je de betekenis van kleuren kent, kun je er gebruik van maken. Bijvoorbeeld bij het kiezen van de kleur voor je woonkamer muur, je kleding, of de sjaal die je gaat haken.

Wil je nog meer hierover lezen:

http://www.beeldbalie.nl/betekenis-van-kleur/

https://www.happinez.nl/mind-meditatie/invloed-van-kleur-op-je-humeur/

https://www.libelle.nl/mensen/actueel/nieuws/invloed-van-kleur-op-je-humeur/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven